חומצה פולית

כאשר מדברים על חומצה פולית או פולאט מתכוונים לשני תוצרים שונים של וויטמין B9, הידוע כאחד הוויטמינים החשובים לגופנו. למרות שיש הבדלים ברורים מאד בין שני הסוגים הללו, מתייחסים אליהם כמעט באופן דומה, מה שעשוי לגרום לבלבול. חשוב מאד להבין את ההבדלים שבין שני התוצרים האלה כדי להבטיח התנהלות בריאותית נכונה ושילוב מתאים של תוספי התזונה כאשר נגלה ערכים נמוכים מאד בדם של B9.

מהם ההבדלים בין חומצה פולית טבעית לחומצה פולית סינטטית?

חשוב תחילה להבין מהו וויטמין B9, שעליו כולם מדברים. מדובר בוויטמין השייך לקבוצת ויטמיני B והוא מצוי בתצורתו הטבעית במגוון של מזונות המגיעים מהטבע. הוא חיוני מאד לנו, בני האדם, שכן איננו יכולים לייצר אותו בעצמנו ואנו יכולים, לעומת זאת, לקבלו אך ורק ממקורות חיצוניים. הפולאט הוא תצורתו הטבעית של ויטמין B9 והוא גם זה הפעיל בגוף שלנו ובטבע.

יחד עם זאת, אפשר למצוא כיום גם כמה תוספי תזונה, המתבססים על פולאט טבעי, כמו L-5, methylfolate ועוד. שלא כמו הפולאט, חומצה פולית, המכונה גם “חומצה פטרולמונוגלוטמית” שגם היא צורה מסוימת של ויטמין B9, איננה קיימת במזון הטבעי שלנו והיא מיוצרת בתנאי מעבדה באופן סינטטי. ולכן. נמצא אותה כתוסף תזונה או כדרך להעשיר את התזונה המעובדת לרוב, המוצעת בחנויות כיום.

מתי עשוי להיות מחסור בגוף בחומצה פולית?

ישנם לא מעט מצבים בהם עשוי להיווצר מחסור של חומצה פולית בגוף. בראש ובראשונה בשל תזונה לקויה. למרות שהתזונה הים תיכונית עשירה מאד בחומצה פולית, בעידן של ימינו רבים מאתנו מפחיתים את צריכת המזונות הטבעיים יותר ובוחרים במזונות מעובדים חסרי וויטמינים ומינרלים חשובים (או עם כמות פחותה משמעותית של וויטמינים ומינרלים).

בנוסף, כאשר קיים חסר בוויטמינים אחרים, כמו ויטמין B1, B2, B3, ייתכן לרוב גם מחסור בחומצה פולית בגוף, שכן אלה מעורבים במחזורה של החומצה. מעבר לכך, גם מחסור בחלבון בתזונה שלנו עשוי להוביל לחסר בחומצה פולית משום שהחלבון דרוש לבנייתן של אותן מולקולות הקושרות את החומצה במערכת העיכול ומאפשרות, באופן זה, את ספיגתה. גם צריכה גבוהה מאד של קפה ושל אלכוהול יכולה להשפיע על ערכי החומצה הפולית וכך גם העישון.

איזו תועלת בריאותית מביא אתו הפולאט?

הפולאט פועל בגופנו כקו-אנזים והוא בעל תפקיד מרכזי מאד בתהליכים השונים בגוף ובתגובות הכימיות שלו הקשורות לתהליך חילוף החומרים של אותן חומצות גרעין וחומצות אמינו. מדובר בתוצר בעל חשיבות רבה מאד לגוף, המביא אתו תועלות בריאותיות רבות. ויטמין B9 לוקח חלק חשוב מאד ביצירתו של החומר התורשתי בתאים שלנו (ה-DNA) ולכן הוא גם נדרש לתהליך חלוקת התאים וגם להתפתחותו התקינה של העובר.

כאשר רמות הפולאט נמוכות מאד בחודשי ההיריון הראשונים הדבר עשוי להביא להתפתחות לא תקינה של מוח העובר וגם של חוט השדרה שלו ולגרום בהמשך למות העובר או להיווצרות מומים שונים, לרבות נכות קשה. מסיבה זו, ומכיוון שנמצא אצל אחוז גבוה מאד מהנשים רמות נמוכות במיוחד של פולאט, מומלץ על ידי רשויות הבריאות העולמיות, להקפיד במהלך תקופת ההיריון על צריכה של תוסף חומצה פולית במינון של 400 מק”ג.

רמות טובות בגוף של פולאט יכולות גם למנוע תהליכים דלקתיים ואף התפתחות של מחלות כמו מחלות כלי דם, מחלות לב וגם דמנציה. מחקרים מראים כי שילובו של תוסף פולאט בצריכה היומית יכול גם להוריד את הסיכון לשבץ, ובייחוד בקרב אוכלוסיות עם נטייה לרמות נמוכות של פולאט בדמם. לפולאט גם תפקיד מכריע בתפקוד הקוגניטיבי שלנו.

במחקרים שבוצעו נמצאה התאמה בין רמותיו הנמוכות של הפולאט בגוף לבין תפקוד קוגניטיבי ירוד וכן סיכון גבוה להתפתחות מחלת האלצהיימר ודמנציה. לאחרונה אף מצטברות עדויות המצביעות על כך כי נטילה של תוספי חומצה פולית/פולאט במהלך ההיריון יכולה להוריד את הסיכון ל-ASD, הנגרם בשל חשיפה לכימיקלים רעילים ולתרופות שונות. לצד כל אלה, יש לחומצה הפולית בתצורותיה השונות גם השפעות על מחלות שונות, ובייחוד על מניעתן.

נמצא כי ישנו קשר מובהק מאד בין רמות נמוכות של חומצה פולית/פולאט לבין העלייה בסיכון לממאירות. צריכה מוגברת של חומצה פולית סינטטית או חומצה פולית טבעית יכולה להגן על הגוף מפני מחלות סרטן שונות, ביניהן סרטן הריאות, סרטן הלבלב, סרטן השד, סרטן צוואר הרחם ועוד. בנושא דיכאון גם כאן נמצא קשר בינו לבין חומצה פולית. מחקר שבוצע בארה”ב העלה כי נמצאו רמות נמוכות מאד של פולאט בקרב הלוקים בדיכאון, ובייחוד בדרגה גבוהה.

מתי חשוב לצרוך רמות נאותות של חומצה פולית?

הקפדה על ערכים אופטימאליים של B9 בגוף חשובה לאורך כל חיינו, אולם נדרשת במיוחד בכמה מצבים: בתקופת ההיריון וגם כאשר מתכננים היריון קרוב, כאשר סובלים מאנמיה, במקרים של דלקות מעיים, בקרב אלה הסובלים ממחלת קרוהן, משלשולים, מדיכאון, מסכיזופרניה, מסבוריאה, מנדודי שינה, ממחלות חניכיים ומדלקות חניכיים, ממחלות כבד מכל מיני סוגים, מתסמונת הרגל הקופצת, מגידולים ברחם, בצוואר הרחם או בשחלות וגם ממומים הקשורים אל חוט השדרה.

באילו מזונות נמצא כמות רבה של חומצה פולית?

אם כן, ניתן לראות עד כמה הפולאט, כמו גם חומצה פולית, ובאופן כללי ויטמין B9, הכרחיים מאד לגופנו. יש לכך חשיבות מכרעת מאד בתפקודו התקין של הגוף וערכים נמוכים מאד של הוויטמין בדם יכולים לגרום למחלות רבות ואפילו לפגוע בעובר, עוד כאשר הוא ברחם אמו. מכיוון שאיננו יכולים לייצר חומצה פולית באופן טבעי, חשוב שנקבל אותה ממקורות חיצוניים איכותיים.

תפריט עשיר בחומצה פולית יכלול בננות, שבאופן כללי ידועות כבעלות ערכים תזונתיים חשובים מאד, כמו אשלגן ומנגן, וגם אבוקדו, אספרגוס, ברוקולי, אגוזים וזרעים, קטניות, ביצים וכמובן גם סלק. כל אלה מכילים כמות יפה של חומצה פולית וחשוב ואף מומלץ לצרוך אותם כחלק משגרת היום יום, ולפחות כחמש מנות של מזונות עשירים בה.

יחד עם זאת, הסיכוי לקבל אותם בכמות מספקת היא לא גבוהה כל כך, ובייחוד לאור אורח חיינו, ולכן ישנם לא מעט מצבים בהם אפשרות של חומצה פולית סינטטית או חומצה פולית טבעית בתצורת תוסף תזונה היא בהחלט ריאלית ואף מומלצת מאד.

מהן רמות החומצה הפולית שכדאי לצורך?

בין אם בוחרים בתוספי תזונה של חומצה פולית טבעית ובין כאלה המכילים חומצה פולית סינטטית, כל אחד מהם יכול לעזור לשפר משמעותית את רמות החומצה הפולית בדם, אך כדי לנצל זאת כהלכה כדאי להקפיד גם על צריכה הכמות המתאימה. לנשים מעל לגיל 14 מומלץ לצרוך כ-400 מיקרוגרם, לנשים בהיריון כ-600 מיקרוגם ולנשים מניקות כ-500 מיקרוגם. לגברים מעל לגיל 14, מומלץ לצרוך כ-400 מיקרוגרם.

לאנשים הסובלים מבעיות בריאות שונות ועל כן גם מחסרים משמעותיים בחומצה פולית, ייתכן והצריכה הנדרשת תהיה גבוהה מכך וכדאי להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לבדוק מהי הצריכה הנכונה. בכל מקרה, חשוב מאד לעקוב אחר ערכים אלה, לבצע בדיקת דם אחת לשנה ובמידת הצורך, אם מתגלה כי ערכי ה-B9 נמוכים מאד, לשקול תוספי תזונה המכילים חומצה פולית, בין אם בתצורה הטבעית ובין אם בתצורתה הסינטטית.

 

שתף/י עם חברים