כתיבה ועריכה: אמיר לוי - www.medicalherbs.co.il
נטורופת והרבליסט קליני
מנהל המרכז לרפואה טבעית
1-700-50-10-36
תסמיני גיל המעבר אצל נשים
רקע כללי:
“מנופאוזה” איננה מחלה אלא תקופת גיל מעבר החלה בטווח הגילאים 40-55, כאשר הממוצע עומד על גיל 51 (בישראל הממוצע 49.5). הקריטריון העיקרי לאבחון “מנופאוזה” הוא העדר ווסת חודשית לתקופה של בין 6-12 חודשים רצופים.
ישנן עוד שתי תקופת סביב תקופת “המנופאוזה”. הראשון הוא שלב ביניים מקדים שאורך כשנתיים בממוצע ונקראה “פראמנופאוזה”, והשני לאחר תקופת גיל המעבר, נקרא “פוסטמנופאוזה”.
“מנופאוזה” מתרחשת כאשר לא נשארות ביציות בשחלות. אגב משלב הבגרות המינית (גיל הפוריות ממוצע גיל 12) כ 400 ביציות פחות או יותר יתפתחו ויוכלו לקלוט זרע.
בתקופת גיל המעבר, חלה ירידה הדרגתית בייצור והפרשת האסטרוגן והפרוגסטרון. זקיקי השחלה הופכים פחות ופחות רגישים לגונדוטרופינים (הורמון שמופרש מההיפותלמוס- GNRH), בעקבות כך הביוץ הופך לבלתי סדיר ובעקבותיו אורך המחזור החודשי ואורך הווסת משתנים. עקב הירידה ברגישות השחלות להורמוני ההיפופיזה (FSH ו-LH ) מופיעות תופעות גיל המעבר הכוללות עצבנות ושינויים במצב הרוח, שינויים מנטליים, גלי חום, הזעות יתר, יובש נרתיקי, דלדול עצם, סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ועוד.
הירידה בפעילות השחלות ובהפרשת ההורמונים בגיל המעבר, מתבטאת לא רק באובדן הפוריות אלא גם בתסמינים מידיים ובהשפעות לטווח ארוך, במיוחד בעולם המערבי, אשר שם הטיפול המקובל הוא בהתאמה ישירה לסימפטומים של האישה. חידלון ווסת מוגדר אצל רופאים (מערביים) רבים כמחלה שיש לטפל בה בעזרת תרופות (ראה בהמשך “תחליפי הורמונים”). מגישה זו משתמע שהנשים לכאורה מאבדות מנשיותן ומערכן בחברה הכללית ובזוגיות בפרט. לעומת זאת במסורות אחרות (לרוב מתרבויות מזרחיות ואסייתיות) הנשים מקבלות מקום ותפקיד של כבוד, כנשים בעלות ניסיון חיים ובינה יתרה.
סימפטומים שכיחים:
- אי סדירות וויסתית – מחזור קצר (21-24 יום), חוסר הופעה למס’ חודשים ואז חוזר שוב, טיפטוף דמי בין המחזורים, מחזור כבד או קל יותר מהרגיל ועוד שינויים כדוגמת אלו.
- גלי חום – תחושת חום (בעירה) שמתפשטת מהמותניים ומעלה אל אזור החזה, הזרועות, הצוואר והפנים. העור יכול להיעשות אדום וחם למס’ שניות עד דקות ארוכות.
- תסמיני “היפוגליקמיה” – כוללות הזעות לילה, תחושת חולשה פתאומית, רעד.
- עור הנרתיק הופך לדק ויבש – בעקבות ירידת ההורמונים, ירידה בחשק המיני.
- כאבי ראש, סחרחורות ודפיקות לב חזקות – עם השינויים במערכות מגיע גם הסטרס.
- ירידה בפעילות הקוגניטיבית – כוללת נדודי שינה, קשיי ריכוז וזיכרון, דיכאון וחרדות.
- שכיחות גבוה של UTI – כ 15% חוות יותר דלקות בדרכי השתן מלפני ה”מנופאוזה”.
- עלייה במשקל הגוף ותסמינים מטבוליים נוספים (כולסטרול/סוכרת/היפותירואיד/לחץ דם).
- שינויים בעור – ירידה משמעותית בתכולת יצור הקולגן בעור ובאלסטיות שלו הגורמים להופעת קמטים ולעור יבש.
- בשיער (אובדן שיער) ובציפורניים (שבירות).
הסיכון ל”מנופאוזה” מוקדמת עולה כאשר:
- האישה עברה ניתוח להסרת השחלות.
- בעיה/מחלה כרונית בבלוטות התריס והאדרנלים.
- האישה מעשנת באופן כרוני מס’ שנים לפני שלב “פראמנופאוזה”.
- האישה עוסקת בפעילות גופנית מוגזמת ביותר עם אימוני מפרכים לאורך זמן.
- צריכת תזונה מערבית המלווה במזון המכיל הורמונים ממקור בע”ח (בשר, עוף, חלב).
- חשיפה לרעליים סביבתיים (כאלו המצויים בשפע בערים הגדולות בעולם).
הטיפול המערבי – קונבנציונלי:
HRT – הוא שם של קבוצת תרופות הניתנות ע”י הרופאים המערביים לטיפול בתסמיני גיל המעבר. אלו למעשה הורמונים המסונתזים במעבדה וניתנים למטופלת כתחליף להורמונים הטבעיים שבגופה. תחליפי הורמונים אלו נמצאו במספר מחקרים כגורם מעלה שכיחות לסרטן ממקור הורמונלי, קרי – סרטן שד, סרטן שחלות, סרטן רחם וצוואר רחם. חלק מהמחקרים אף הופסקו באמצע מטעם ועדות ביקורת של ה FDA כיוון שהנשים החלו לחלות בסרטן במהלך המחקר בשכיחות מעל הממוצע מיתר האוכלוסייה.
עוד עלה מהמחקרים שככל שהאישה תיטול מס’ רב יותר של שנים את ההורמונים הסינטטיים כך גוברים הסיכויים שלה בקורלציה לחלות בסרטן ממקור הורמונלי בעתיד.
יש לציין מנגד, כי התחליפים הסינטטיים (HRT) נמצאו כגורם מגן מפני סרטן המעי הגס, אוסטיאופורוזיס ומפני שבץ ומחלות לב.
סוגי HRT:
אם בכל זאת הרופא (יחד עם המטופלת) מגיע למסקנה שחייבים ליטול את גלולות תחליפי ההורמונים מכל מיני סיבות של עלות מול תועלת כגון באוסטיאופורוזיס חמור וכדומה, אזי מומלץ לבחור בטיפול משולב של אסטרוגן עם פרוגסטרון. ולא ליטול כל אחד לבדו (מחקרים הראו שאחד מאזן את השני ובכך הסיכונים פוחתים במקצת, לעומת נטילה של כ”א בנפרד ואז הסיכון לסרטן עולה).
אפשרות נוספת היא הורמונים על בסיס פחות מסונתז, כזה המופק משתן של סוסות הרות (premarin, genisis). הורמוני הסוסה אינם זהים באופן כימי ופונקציונאלי להורמונים הנשיים ומחקרים הראו כי הסיכון לסרטן עתידי יורד.
האופציה הטובה ביותר שנצפתה עד כה היא הפורמולה Tri-Est אשר מכילה 3 דמויי הורמונים נשיים (אסטרוגן E1, פרוגסטרון ואסטרדיול E2) ומופקת משורש בטטת הבר המקסיקנית.
הנוסחה הזאת מכילה את 3 ההורמונים ביחס דומה לזה המצוי בגוף האישה.
(תחליפים טבעיים נוספים ראה בהמשך תחת הכותרת “צמחי מרפא”).
הטיפול הטבעי: סור מרע – מזונות שמומלץ להימנע מהם:
- כדי להפחית את הסיכון לסרטן ממקור הורמונלי וכדי להסדיר את רמות ההורמונים עד כמה שניתן, יש להימנע מלאכול מאכלים מעובדים. להימנע ממאכלים המכילים הורמונים מעולם החי כגון בשר, עופות ומוצרי חלב. (הערה: גם מזון אורגני מהחי מכיל הורמונים, בהתאם לכמות הטבעית שמצויה בבע”ח, אומנם הכמות פחותה ממוצרים מעובדים). זכרו שמאכלים אלו מעלים בנוסף את רמות כולסטרול, סוכר, לחץ דם, מעודדים השמנה, פגיעה בתאי המוח ועוד מרעין בישין.
- מוצרים מעולם החי מעלים את הסבירות לחלות בדלדול העצם, כיוון שהם חומציים מאוד, גופנו לא אוהב סביבה חומצית ולכן משחרר מהעצמות את הסידן (המקור היחידי שלו לאיזון רמות חומצה-בסיס) ומכאן הדרך לאוסטיאופורוזיס קצרה. בנוסף השתדלו להימנע ממשקאות מוגזים, מקפאין ומאלכוהול כל אלו נמצאו בקשר הפוך לספיגת הסידן בעצמות. במחקר שארך 12 שנים ובו השתתפו 77,000 נשים נמצא שאלו אשר שתו יותר מ 14 כוסות חלב בשבוע סבלו מדלדול עצמות ומשבר במפרק הירך בשיעור הגבוה בכ 45% מנשים ששתו עד כוס חלב אחת בשבוע.
- רעלים – ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בריסוס/הדברת מזיקים בפירות וירקות!!!
החומרים הלל נכנסים לגופנו ופוגעים באיברי הגוף, במיוחד בכבד אשר אמור לטפל בהם. רעלים אלו (חלקם קרצינוגניים כגון דיוקסין, עופרת, כספית, קדמיום ועוד) פוגעים ב DNA של התא ומובילים למחלות קשות וכרוניות. מומלץ לרכוש מזון אורגני ולבשל בבית את הארוחות.
עשה טוב – מזונות שמומלץ להרבות מהם:
- בחרי בתזונה עשירה ומגוונת (עם עדיפות למזון אורגני) מעולם הצומח ובמיוחד מזונות העשירים באיזופלבונים (מקור לפיטואסטרוגנים = תרכובות צמחיות דמויות הורמונים). פיטואסטרוגנים מכילים את החומרים גניסטאין (Genistein) ודיידזין (Daidzein), אשר נמצאו במחקרים רבים כמיטיבים עם האישה בתסמיני המנופאוזה. גוף האישה מזהה את התרכובות הצמחיות כתחליף להורמוני הגוף החסרים ומשלים את החסר ע”י תפיסת קולטנים בגוף. בכך האישה מרגישה פחות את השינויים ההורמונאליים והסימפטומים הנלווים אליהם. כדאי לדעת שבמחקרים גילו החוקרים כי תרכובות אלו חלשים בהרבה בעוצמתם מהורמוני הגוף ביחס של 1:400 לטובת הורמוני הגוף. יחד עם זאת נמצא כי למרות שרמות ההורמונים בגופה של האישה עוצמתיים יותר, הפיטואסטרוגנים הצליחו להשלים את העבודה. עוד מצאו החוקרים כי גם במצבים בהם הורמוני הגוף היו גבוהים מהממוצע, הפיטואסטרוגנים הצליחו להוריד את רמתם, ע”י כך שנקשרו לקולטני הורמוני הגוף. מקורות לפיטואסטרוגנים – מוצרי סויה (קמח סויה, טופו, משקאות ומעדנים, מיסו, אדממה, טמפה ורוטב סויה אמיתי), תירס, שעועית, קוואקר, אגוזים ושקדים, זרעי פשתן וצ’יה, שומשום מלא, שורש פטרוזיליה ושורש סלרי, נבטי אספסת ושומר.
- חומצות שומן חיוניות מסייעות מאוד בתקופה זו. הן מגינות על הלב ועל כלי הדם, מזינות את העור, מגינות מפני דלדול עצם ומפחיתות סיכון לסרטן ממקור הורמונלי. על כן מומלץ לצרוך על בסיס קבוע 1-2 כפות ביום של זרעי פשתן/צ’יאה טחונים, (זרעי הפשתן מכילים חומרים בשם ליגננים, ליגננים הם חומרים נוגדי חמצון ובנוסף הופכים בגוף לפיטואסטרוגנים ע”י חיידקי המעיים הטובים). מומלץ גם לצרוך דגי ים בריאים פעמיים – שלוש בשבוע (מקורות לאומגה 3 – דגי סלמון, סול, בקלה, הליבוט, מקרל, טונה וסרדינים).גם חומצת השומן GLA ממקור הצמח נר הלילה (Evening primrose) או מצמח הבוראג’/זיפן (Borago officinalis) מסייעות מאוד לתסמיני גיל המעבר ומומלץ ליטול אותן כתוסף תזונה איכותי ואורגני.
- ויטמין E מווסת את ייצור האסטרוגן, משפר את טקסטורת העור, נוגד חמצון ונלחם בטרשת עורקים, ועל כן חשוב לשלבו בתזונה ולצרוך אותו מידי יום.
נמצא בשמן זית, אגוזי מלך, אגוז פקאן, אגוזי ברזיל, שקד אמריקאי, קשיו, שומשום מלא, גרעיני דלעת וחמנייה. - פיטוסטרולים (סטרולים צמחיים), הם תרכובות דמוי כולסטרול אשר נמצאים בעיקר בשמנים צמחיים, אגוזים, שקדים, זרעים, קטניות ומעטפת הדגן המלא. בשלב ה”מנופאוזה” רמת הכולסטרול בדם עולה והמצב הופך למסוכן, עד כדי כך שע”פ מחקרים נשים מעל גיל 55 נכנסות לאותה קבוצת סיכון כמו הגברים בכל הקשור למחלות לב וכלי דם. תפקיד הפיטוסטרולים הוא להתחרות עם הכולסטרול על אתרי ספיגה/קשירה במעיים. בנוסף לכך גופנו בוחר לפרק ולהטמיע חומצות שומן קצרות שרשרת ובכך מקבלים הפיטוסטרולים הצמחיים עדיפות על פני הכולסטרול שמגיע מן החי. התוצאה שזה האחרון נספג רק בחלקו והיתר מופרש החוצה בצואה. בנוסף נמצא שפיטוסטרולים מפחיתים ספיגה אנדוגנית (פנימית) של חומצות ומלחי המרה עד 50% ובכך “מכריחים” את הכבד לייצר מיצי מרה חדשים ורעננים. פיטוסטרולים אינם מיוצרים בגוף האדם, לפיכך, המקור היחיד שלהם הוא מהצומח. מקורות לפיטוסטרולים – שמן זית בכבישה קרה, אבוקדו, זרעים, אגוזים ושקדים, קטניות ודגנים מלאים.
תוספי תזונה:
- קומפלקס ויטמיני E מומלץ כתערובת טוקופרולים, טלו בין 800-1,200 יחב”ל ביום, עם ההפחתה בסימפטומים ניתן להוריד מינון ל 400 יחב”ל.
- חומצות שומן אומגה 3, טלו 1-2 גרם (EPA+DHA) ביום.
חומצת שומן GLA – תלו 300-600 מ”ג חומצת שומן משמן הבוראג’. - סידן ומגנזיום ציטראט (ביחס של 1:2 לטובת הסידן) טלו 300-600 מ”ג 1-2 ביום.
- ויטמין D3 – טלו לפחות 3000 יחב”ל ביום.
צמחי מרפא:
Cimicifuga racemosa – קוהוש שחור
במספר רב של מחקרים נמצא הקוהוש כצמח המוביל לאיזון ההורמונאלי אצל נשים בגיל המעבר. הצמח מקדם פעילות אסטרוגנית ועוזר לווסת את רמות הורמון הנמוכה בשלב המנופאוזה. במחקר מפורסם הקוהוש השחור נמצא כיעיל יותר מתחליף האסטרוגן הסינטטי – “פרמרין”, הנפוץ בשוק התרופות.
במחקר אחר חולדות שנטלו תמצית קוהוש שחור לאורך זמן היו בעלות סיכון מופחת לפתח סרטן ממקור הורמונלי וזאת לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה טיפול הורמונלי קונבנציונלי (.(Mestranol החוקרים הסיקו כי שימוש בצמח הקוהוש יעיל ובטוח לשימוש גם בקרב חולות סרטן ממקור הורמונלי.
Trifolium pretense – תלתן אדום
התלתן עשיר מאוד באיזופלבונים, אשר נמצאו במחקרים רבים כמפחיתי סימפטומים של גיל המעבר וכנוגדי סרטן בעיקר ממקור הורמונלי (רחם, שד, שחלות וערמונית).
מתן של תלתן אדום בנשים הפחית משמעותית את תסמיני שלב המנופאוזה, צמצם סיכון למחלות לב וכלי דם והראה בלימה של הירידה בצפיפות העצם.
Vitex agnus castus – שיח אברהם
משמש באופן כללי לאיזון הורמונאלי בנשים. הצמח פועל דרך ההיפופיזה, ומגביר את ייצור הפרוגסטרון באמצעות הגברת רמות LH.
עיקר עבודת הצמח תיעשה בהתחלת התסמינים כאשר רמות הפרוגסטרון יורדות. לאחר מכן נעדיף לעבוד עם הקוהוש השחור.
Asparagus racemosus – אספרגוס הודי (שטווארי)
בהודו מכנים אותו בלשון עממי הצמח “האישה בעלת מאה הבעלים”. הצמח זכה לזאת בעקבות ניסיון מסורתי של מאות שנים ולאחרונה הוא מלווה גם בתצפיות קליניות, בנשים עם חוסר פוריות ובנשים בגיל המעבר.
הצמח מכיל רכיבים בשם ספונינים סטרואידליים ונחשב בהודו כצמח לשימור הנעורים. כיום משלבים אותו ברפואת צמחי המרפא המערבית במצבים של חוסר פוריות, מנופאוזה, גלי חום, עצבנות, יובש וגינלי, אנדומטריוזיס, ציסטות, פיברוידים ולכל חוסר איזון הורמונלי נשי וגברי.
Leonurus cardiaca – זנב הארי
אנטי ספסמודי (נוגד עווית ומרפה), ומרגיע עצבי. מתאים מאוד לסובלות מגלי חום והזעות לילה.
בעל איכות קרה ועל כן יצנן את טמפ’ הגוף ע”י סילוק חום עודף, מצנן אש עודפת בלב (מסייע כנגד פעימות לב חזקות – פלפיטציות), טוב גם להפרעות שינה, חרדות, חוסר מנוחה, כעסים.
הערה: לא מתאים לאנשים הסובלים מהיפותירואיד (תת פעילות ב. התריס). להיזהר עם אנשים הנוטלים מדללי דם חזקים ותרופות לבביות כגון, תרופות המיועדות לטיפול בהפרעות קצב, אי ספיקה לבבית, יתר לחץ דם ותרופות מסוג חוסמי בתא.
Dioscorea villosa – בטטת בר
הפרוגסטרון אשר מופרש מהגופיף הצהוב שבשחלה בעיקר בשבועיים האחרונים למחזור הוא ההורמון הראשון שרמתו מתחיל לרדת בצורה דרסטית, מה שמתיר את האסטרוגן כמעט לבדו בשטח, ועד שזה האחרון יפחת גם כן ויחזור היחס הנכון ביניהם להתקיים האישה תסבול מתסמינים המוזכרים מעלה.
בנוסף כאשר הפרוגסטרון יורד, עולה הסיכון לחלות בסרטן על רקע הורמונלי. כאן נכנסת למשחק בטטת הבר המקסיקנית, הבטטה מעלה את רמות הפרוגסטרון בגוף ומחזירה לגוף האישה (בעיקר בתקופה הראשונה) את האיזון הנכון בין הפרוגסטרון לאסטרוגן.
Panax quinquefolium – ג’ינסנג’ אמריקאי
מין השייך למשפחת הקיסוסים (ג’ינסנג’ים) אך נחשב למתון ביותר מביניהם הן מבחינת הטמפרטורה (נטרלי ולא מחמם) והן מבחינת האיכות (מלחלח ולא מייבש).
הג’ינסנג’ האמריקאי נחשב לאדפטוגן המוביל לגיל המעבר, בעל אפקט כמו הורמונלי, יסייע להפחתת תופעות גיל המעבר במיוחד עם ברקע יש פן מנטלי/נפשי כגון, מתח כרוני, עצבנות, דכדוך, הפרעות שינה.
(Lepidium meyeni – (Maca מאקה (הג’ינסנג’ הפרואני)
שורש ממשפחת המצליבים הגדל בהרי ההינדים ומשמש את המסורת הפרואנית והבוליביאנית לטיפול באיזון המע’ ההורמונאלית הנשית והגברית כאחד. הצמח נחשב לאדפטוגן (מאתן) והוא עשיר מאוד בחומרים מזינים.
במחקרים נמצא שהמאקה עובר דרך ציר ההורמונאלי היפותלמוס – היפופיזה (דבר המסביר את פעולתו בשני בני המין), עוד מצאו כי המאקה משפיע על קולטני ההורמונים בגוף ובכך תורם לאיזון התמונה הכללית. המאקה מסייע לצלוח את גיל המעבר בדרך חלקה יותר הן לגברים והן לנשים.
Rehmannia glutinosa – (Sheng di huang) רימניה
רימניה מגיעה מהרפואה הסינית. שם עושים בצמח שימוש עבור נשים הנכנסות לפרק השני של חייהן. הוא נחשב לאדפטוגן (ע”פ הרפואה הסינית) ועל כן יסייע לאישה לגלוש אל התקופה בצורה חלקה ומאוזנת הצמח גם עוזר לצנן את טמפרטורת הגוף החמה, אשר נפוצה במהלך תקופה זו.