You are currently viewing הטיפול הטבעי בסוכרת

הטיפול הטבעי בסוכרת

כתיבה ועריכה: אמיר לוי - www.medicalherbs.co.il

נטורופת והרבליסט קליני
מנהל המרכז לרפואה טבעית
1-700-50-10-36

רקע כללי:

סוכרת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר מבין המחלות המטבוליות. סוכרת אולי קשורה יותר מכל מחלה אחרת לתרבות ואורח החיים המערבי. זוהי למעשה הפרעה כרונית של חילוף החומרים בשלושת אבות המזון, פחמימות, חלבונים ושומנים. המחלה מאופיינת מחד בעלייה של רמות הגלוקוז בזרם הדם ומאידך חוסר סוכר בתאים. דבר המהווה סיכון גדול מאוד לקריסת מערכות, ביניהם סיכון מוגבר לטרשת עורקים, מחלות לב, שבץ, מחלת כליות, פגיעה בראיה, בעיה באיחוי פצעים, אימפוטנציה, פגיעה בלבלב, דמנציה ועוד.
סוכרת מופיעה במקרים בהם הלבלב אינו מפריש מספיק אינסולין או שתאי הגוף מפתחים אי סבילות לאינסולין ולמעשה אוסרים עליו להכניס את אבות המזון אל תוך התאים (סוגי הסוכרת יפורטו בהמשך בהרחבה).

אבחון:

נהוג לאשש את המחלה בעיקר דרך בדיקות דם:

  • בדיקת גלוקוז (Glucose) – ריכוז גבוה של סוכר בדם אחרי צום (8-12 שעות). ערכי גלוקוז בטווח של 70-100 מ”ג/ד”צ נחשב לתקין. ערכים גבוהים מ 100 ונמוכים מ 126 מלמדים על הפרעה ברמת הסוכר. המצב הזה מכונה טרום סוכרת. תוצאה של 126 מ”ג/ד”צ ומעלה מצביעים על סוכרת, אך יש צורך בבדיקה הבאה כדי לאמת סופית את האבחנה.

  • בדיקת המוגלובין מסוכרר – המוגלובין מסוכרר (Hemoglobin A1c) הוא סוג של המוגלובין. המוגלובין מסוכרר נוצר באופן שגרתי בדם כאשר מולקולות של גלוקוז מתרכבות באופן טבעי עם המולקולות של ההמוגלובין. לאחר שמולקולת ההמוגלובין מסתכררת, היא נשארת כזו לכל אורך חייה. אורך החיים הממוצע של כדורית דם אדומה, שהיא הגוף הנושא את ההמוגלובין בדם, הוא 3-4 חודשים (90-120 יום), ולכן בדיקת HbA1c מעידה על רמת הגלוקוז בדם ב 3-4 החודשים שקדמו לבדיקה. הערך של HbA1c נמדד באחוזים ומבטא את אחוז ההמוגלובין המסוכרר מתוך סך כל ההמוגלובין בדם. חשוב לדעת שישנם חולים, במיוחד בתחילת המחלה, שאין להם עליה ב A1c ולכן נרצה תמיד להתייחס גם לערך זה וגם לסוכר בדם. נרצה לראות ערכים של 4% עד 5.4% בבדיקת הדם. להלן טבלה השוואה של ערכי הסוכר בדם:

  • בדיקת העמסת סוכר – בדיקה נוספת אשר נפוצה יותר בזמן הריון. כ 15% מהנשים בהיריון יקבלו תוצאה לא תקינה בהעמסת סוכר 50 גרם גלוקוז ויתבקשו לעבור גם העמסת סוכר 100 גרם. במקרים מסוימים הרופא יפנה ישירות לבדיקת 100 גרם, הדבר יתרחש אם יש סימנים מחשידים לסוכרת היריון כגון: עודף משקל משמעותי לפני ההיריון (BMI​ גבוה מ 30), סוכרת היריון בהיריון קודם, רמת סוכר גבוהה מ 95 מ”ג/ד”צ בבדיקות הדם השגרתיות ​שנעשו בהיריון.​
    דגימות דם יינטלו מהמטופלת לאחר 60 דקות, 120 דקות ו־180 דקות מרגע שתיית מי הסוכר. ​תוצאות של עד 180, 155, 140 מ”ג/צ”ד לאחר שעה, שעתיים ושלוש שעות בהתאמה יחשב לתקין.

  • בדיקת אינסולין בדם ומדד HOMA IR (Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) – הבדיקה היחידה שמצביעה באופן ישיר על תנגודת לאינסולין הינה בדיקה של רמות האינסולין בדם. טווח התוצאה משתנה בין קופ”ח והמרכזים הרפואיים אך בגדול אנו רוצים לראות מדד של עד 5 מיקרומול/מ”ל לאחר צום של 8 שעות.
    במצב תקין רמות הסוכר בדם אמורות להיות בטווח הנורמה ובהתאמה לכך גם רמת האינסולין צריכה להיות יחסית נמוכה. השוואה של רמת האינסולין ביחס לרמת הסוכר (הנבדקות באותה נקודת זמן) מאפשרת לחשב מדד שנקרא (HOMA-IR Blood Code Calculation), כנסו לקישור ובדקו את עצמכם, מדד זה מאפשר להעריך בצורה מדויקת ביותר את העמידות לאינסולין ואת מחלת הסוכרת על צורותיה השונות.

  • מד סוכר רציף (Continuous Glucose Monitor) – ישנה בדיקה נוספת לניטור הסוכר אך היא משמשת בעיקר חולים פעילים ולא לאישוש המחלה מלכתחילה.
    מד סוכר רציף הינו מכשיר המורכב מחיישן תת־עורי המוחדר אחת לתקופה לשכבה התת עורית של המטופל, החיישן מוגן מתחת למדבקה שניתן להדביקה בכל מקום בגוף. החיישן מודד באופן רציף 24/7 את רמות הסוכר ומשדר את תוצאות המדידה לצג המכשיר או לאפליקצייה בטלפון הסלולרי. מד הסוכר מאפשר גם התראות נקודתיות במקרים של תוצאות חריגות ברמות הסוכר ממש באופן מידי.

סוגי סוכרת (נתונים עובדתיים):

סוכרת סוג 1

  • כאשר הלבלב איננו מפריש מספיק אינסולין, מרבית הסוכר יישאר בזרם הדם ולא יכנס אל תוך התאים במקרה שכזה המטופל חייב לקבל את האינסולין ממקור אקסוגני והמחלה תקרא “סוכרת סוג I” או “סוכרת תלוית אינסולין” (Insulin dependent diabetes mellitus – IDDM). מחלה זו מקושרת להרס מוחלט של התאים המייצרים אינסולין, תאי – בטא (beta cells) בלבלב. חולים אלה צריכים להזריק אינסולין (ולנטר את רמות הסוכר) כל חייהם כדי לשלוט על רמות הסוכר בדם.

  • כ-10% מסך החולים בסוכרת הם חולים בסוכרת מסוג I, אשר גם נקראת סוכרת נעורים, כיוון שהיא מתחילה בדרך כלל בילדות או בגיל ההתבגרות.

  • היסטוריה משפחתית – התיאוריה העכשווית טוענת שסיבת המחלה הינה נטייה משפחתית יחד עם פגיעה בייצור תאי בטא בלבלב, אם כי הסיבות עדיין לא ידועות.

  • משערים שב – IDDM יש מרכיב אוטואימוני כאשר מערכת החיסון תוקפת את תאי הלבלב. ההשערות לפגיעה כוללות נזק ללבלב בעקבות רדיקלים חופשיים, חשיפה לכימיקלים, חיסונים, תרופות ואלרגיה למזונות מסויימים. הרעלן מפעיל את מערכת החיסון, שבתורה הורסת את תאי הבטא בלבלב. המחלות והחיסונים החשודים כיום הם: הפטיטיס, חזרת, מונונוקלאוזיס, אדמת, חצבת ואבעבועות רוח כל אלה הם וירוסים חיים או מוחלשים/מומתים העלולים לפגוע בתאי בטא בלבלב ולגרום להתקפה החיסונית.

  • מזה כמה שנים חוקרים שונים בודקים האם חשיפה לחלב פרה (זנים מסוימים של חיידקים אשר נמצאים בחלב הבקר חשודים כגורמים להרס תאי הלבלב ומשם הדרך למחלה האוטואימונית קצרה). ידוע שחשיפה לחלב פרה בגיל מקודם מדי עלול להוות טריגר לתהליך אוטואימוני ולמחלות כרוניות נוספות כגון אטופיק דרמטיטיס, דלקות אוזניים כרוניות, דלקות גרון ועוד בעיקר בילדים.

  • במחקר גדול שנערך (doi.org/10.2337/diacare.17.1.13) – נמצא שרוב החולים בסוכרת סוג I אשר ינקו פחות מ 3 חודשים והתחילו לאכול מוצקים וחלב פרה לפני גיל 5 חודשים היו בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסוכרת סוג I. חשוב להדגיש שגם אם האימא שותה חלב פרה ומניקה החלבונים עוברים לחלב האם ומשם לתינוק. לכן, במשפחות בהן יש היסטוריה של סוכרת בכלל וסוכרת נעורים בפרט, מומלץ לחוס על התינוק ולא לצרוך מוצרי חלב בזמן ההנקה.

סוכרת סוג 2

  • כאשר תאי הגוף מפתחים אי סבילות לאינסולין (הרצפטורים שעל גבי התאים מאבדים את הרגישות לאינסולין) המחלה נקראת  “סוכרת סוג II” או “סוכרת מבוגרים” כיוון שהיא מאפיינת את הגיל המבוגר יותר (Non-insulin dependent diabetes mellitus – NIDDM).

  • בשנים האחרונות גיל תחילת המחלה יורד יותר ויותר. אם לפני 15-20 שנה חלו בסוכרת סוג 2 אנשים בגילאי 50 ומעלה הרי שכיום אנו רואים אנשים כבר בגיל 30-35 עם מאפייני המחלה (סוכרת סוג II) ואפילו צעירים יותר.

  • גורמים גנטיים – סיפור משפחתי של סוכרת אכן מגביר את הסיכון לסוכרת סוג 2 אבל גורמי אורח חיים הם אלה שיגרמו באופן חד משמעי להתפרצות המחלה – הווה אומר שהדבר תלוי במטופל באופן אינדיבידואלי.

  • השמנה – מקושרת עם אי סבילות לאינסולין. ירידה במשקל ובמיוחד הקטנת אחוזי השומן בגוף, משפרת את כל המדדים של הסוכרת ויכולה לגרום לריפוי.

  • מחסור בכרום – כרום הינו מיקרומינרל ונחשב למרכיב משמעותי בשמירה על רמות סוכר תקינות בדם. כרום שותף בכל הפעולות של הורמון האינסולין בגוף. מחסור בו שכיח מאוד בארצות המערב. הן מחקרים והן עבודות קליניות מוכיחות שהכרום משפר את רגישות התאים לאינסולין, מווסת את רמות הסוכר בצום, מסייע ביתר כולסטרול והיפרליפידמיה, מפחית מצבורי טריגליצרידים ועוזר להעלות את רמות הכולסטרול ה”טוב” (HDL).

  • להלן כמה נתונים סטטיסטיים שנצפו אצל החולים בסוכרת סוג II: (דרך אגב בעקבות מחקרים אלו ארגון הבריאות העולמי – The World Health Organization יצא בהודעה דרמטית אשר לא משתמעת לשתי פנים והודיע באופן מפורש שסוכרת הינה מחלה מטבולית של אורח חיים מודרני לקוי).

  • 82% מסך הסובלים מסוכרת סוג 2 הינם בעלי עודף משקל, דבר אשר מדגיש שהמחלה תלויה ממש באורח החיים המודרני-מערבי.

  • 69% מהחולים בסוכרת לא עוסקים בפעילות גופנית.

  • 62% אוכלים פחות מ 5 מנות של ירק ופרי ביום.

  • 65% אוכלים מעל 30% שומן (מעולם החי) בתזונה.

  • 75% מחולי סוכרת סובלים גם מיתר לחץ דם.

  • מחלות לב ושבץ מוחי – לסוכרתיים סיכון של פי 2-4 לחלות במחלת לב ולחטוף שבץ מאשר לאנשים בריאים.

  • סוכרת היא הגורם העיקרי כיום לעיוורון בקרב אנשים בוגרים.

  • סוכרת היא הגורם העיקרי כיום למחלת כליה סופנית.

סוכרת הריונית

  • סוכרת המופיעה בזמן הריון בלבד. פגיעה בסבילות לגלוקוז שבד”כ קשורה לעודף משקל, במידה והאם לא תשמור על התזונה הסוכרת עלולה להמשיך איתה גם לאחר הלידה או בעתיד. צריך לדעת שצריכה קלורית מוגזמת של האם בהריון מעלה גם את הסיכון של העובר לפתח סוכרת בגיל מבוגר.

היפוגליקמיה (נפילת סוכר) תגובתית

  • מצב טרום סכרתי. צריכת יתר של פחמימות פשוטות וג’אנק פוד היא הסיבה לכך. מה שקורה הוא שיש הפרשת אינסולין גבוהה לאחר אכילת פחמימות, הפרשת האינסולין כל כך מוגזמת עד שהגוף נכנס לצניחת רמות הסוכר בדם (כי כל הסוכר נכנס במהירות אל התאים). בתגובה לירידה חדה ברמות הסוכר בדם, בלוטת האדרנל מפרישה אדרנלין, דבר אשר גורם שוב להפרשה מהירה של סוכר לדם. בסופו של דבר, בלוטת האדרנל הופכת מותשת ולא מגיבה כראוי. אם המצב ממשיך, הגוף יפתח אי סבילות לאינסולין ותשישות הלבלב. בכל מקרה, ההיפוגליקמיה עלולה להפוך לסוכרת.

סיבוכים של סוכרת:

קטואצידוזיס (חמצת קטוטית סוכרתית)

מחלה זו (Diabetic ketoacidosis) הינה סיבוך מסכן חיים. היא מתרחשת הן בחולי סוכרת סוג 1 והן בסוג 2. הגוף מגיע למצב של היעדר אינסולין ורמה גבוהה של הורמוני דחק אשר מובילים ליצירה מוגברת של גופי קטון ולחמצת מטבולית. סיבוך זה מתבטא בבחילות והקאות, צימאון מוגבר וריבוי שתן, כאבי בטן, קוצר נשימה ואף באבדן הכרה. חמצת קטוטית סוכרתית שכיחה יותר בקרב ילדים וצעירים, אולם מי שפגיע יחסית לתמותה אלו המבוגרים, עם שכיחות תמותה של עד 10% בבתי החולים. בעבר, סיבוך זה אף גרם לתמותה גבוהה יותר של חולי סוכרת. הגוף מניח שהוא במצב של צום והחולה יכול להיכנס למצב של תרדמת (בדרך כלל לפני התרדמת סובל החולה מיום או יותר של השתנה מרובה יחד עם עייפות קיצונית) התהליך קורה כאשר אין מספיק “דלק” לתאי הגוף ליצור את מטבע האנרגיה שלו (ATP), אי לכך הוא עובר לייצר אנרגיה חלופית מגופי קטו. במקרה שכזה יש עליה בהורמונים מסוג קטכולאמינים (הורמוני S.O.S), הכבד מניח כי הגוף נמצא במצב של צום, ופועל ליצירה של דלק חלופי (במקום הגלוקוז שאיננו נכנס לתאים בגלל היעדר האינסולין). למעשה ה”דלק” החלופי – גופי הקטו הם תוצר ביניים הנוצרים בתהליך המטבוליזם של חומצות שומן, כאשר הם נכנסים לפעולה בזרם הדם במקום הסוכרים הם ישמשו כ”דלק” עבור התאים. חשוב להבין שבתזונת קטו לא מבוקרת לאורך זמן (תהליך הנקרא קטוזיס) יש עליה בפירוק השריר ושחרור לקטאט ואלנין, אלו בתורם מביאים לעליה נוספת בשחרור חומצות שומן וגלוקוניאוגנזיס וכן עליה בגלוקוז (שאינו נכנס לתאים, בגלל היעדר אינסולין) והמעגל חוזר חלילה. אם יצירת גופי הקטו מתבצעת ברמה משמעותית מאד, ה pH בדם יורד והופך לחומצי, ונוצרת חמצת מטבולית כרונית, כתוצאה מה pH הנמוך, חלבונים שונים עוברים דה-נטורציה (מאבדים את צורתם המרחבית), וכתוצאה מכך נגרם נזק לרקמות, אי ספיקה של איברים שונים, קריסת מערכות ואם אין עצירה של התהליך אפשר להגיע גם למוות.

רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה הינה סיבוך ברשתית של העין אשר נגרם עקב רמות גבוהות של סוכר בזרם הדם. הבעיה שכיחה בסוכרת 1 וסוכרת 2 יחד. במחקרים נראה כי לאחר שנים של סוכרת, כמעט כל החולים עם סוכרת מסוג 1, ולמעלה מ-60% מהחולים עם סוכרת מסוג 2 מפתחים רטינופתיה בדרגה זו או אחרת. רטינופתיה סוכרתית מהווה סכנה רצינית לראייה. בקרב חולים עם סוכרת מסוג 1, ניתן לשייך 85% ממקרי העיוורון לרטינופתיה סוכרתית, בעוד שבסוכרת מסוג 2, כשליש ממקרי העיוורון היו תוצאה של רטינופתיה סוכרתית.
באופן כללי התקדמות הרטינופתיה קבועה, היא מאופיינת בפגיעה קלה של כלי הדם, ולאט לאט עם הזמן מתפתחת לרטינופתיה סוכרתית המאופיינת בסגירת כלי הדם עד למצב שאין חזרה ממנו.

נוירופתיה היקפית

נזק אשר נגרם למע’ העצבים (מוגבל לרוב בעצביים ההיקפיים). ל 60%-70% מהסוכרתיים יש תופעות נוירולוגיות קלות עד בינוניות. הסימפטומים הם נזק בעצבים המוטורים שכוללים חולשת שרירים, התכווצויות ועוויתות. לעתים קיים גם מחסור ביציבות וקורדינציה. נזק למערכת העצבים הסנסורית כולל תחושות כגון עקצוץ, נימול וכאב. כאב המקושר לפגיעה סנסורית מתואר במגוון צורות, מתחושה של “שריפה” באיבר המעורב, עד לתחושה של זרמים חשמליים וכלה ברגישות קיצונית לתחושה כאילו המטופל לובש גרביים בלתי נראות. ההסבר הוא שההולכה העצבית מעוכבת לרוב עקב אספקת דם לקויה שנפגעה מפגיעה בכלי הדם שנפגעו מעודף הסוכר בדם.

נפרופתיה סוכרתית

נפרופתיה הינה סיבוך של מחלת הסוכרת הגורמת לירידה בתפקודי הכליה עד למצב של אי ספיקת כליות ועד לדיאליזה. סוכרת לא מאוזנת הינה הסיבה העיקרית כיום לטיפולי דיאליזה ומהווה 43% מסך המקרים. התהליך מתרחש כאשר יש ריכוז גלוקוז גבוה בדם שגורם לשינויים בדפנות נימי הפקעית בכליה. למעשה החורים בדפנות הנימים מתרחבים והחלבון אלבומין, אשר במצב תקין נדחה מדפנות הנימים בגלל שהמולקולה שלו גדולה מדי מצליח לחדור לתוך הכליה. הכליה מצליחה לסנן חלק מהאלבומין ולהוציאו דרך השתן, אולם חלק ממנו שוקע בתאי המזנגיום (Mesangial cells) – רקמת החיבור של הפקעית דבר שמביא לסתימתו. בתגובה הגוף מגייס מאקרופאג’ים המסתננים למזנגיום על מנת לסלק את האלבומין ששקע, אך פעילות המאקרופאג’ים שם גורמת גם להרס המזנגיום ומבנה הפקעית והפעילות שלה נפגעים ללא דרך חזרה.
כך למעשה הכליות נפגעות בצורה איטית, נפרון אחר נפרון. הפגיעה ארוכה ומתמשכת, ובתחילה לא מורגשת. הפגיעה הכלייתית יכולה להיות מורגשת רק לאחר כ 15- 20 שנה של סוכרת, אך חשוב לדעת שמרגע שהיא מתחילה אין דרך להחזיר את מה שנהרס. במצב של אי ספיקת כליות החולה יסבול בין היתר גם מבצקת, נפיחות פנים וגפיים (בשל הצטברות נוזלים).
סיבוכים נוספים יכולים להיות חומצת שתן גבוהה, חומציות יתר בדם, ומכיוון שסביב 50% מהאינסולין מתפרק בכליה, אצל סוכרתיים תלויי אינסולין רמת האינסולין הפעיל בדם תישאר גבוהה כל הזמן והם עלולים לסבול גם מהיפוגליקמיה.

הטיפול המערבי:

כמו ברוב המחלות הכרוניות גם כאן אין למערכת הבריאות הממסדית הצלחות בריפוי סוכרת סוג II אלא יותר בשימור המחלה. זאת נעשה לרוב ע”י מתן “תרופות”. יש 4 קבוצות של תרופות לסוכרת סוג II (מלבד אינסולין למי שזקוק גם לו):

  • סולפונילאוריאה – (מיקרונזיאה, גלינזיאה, דיאבטה, גליבוריד, אמרילה) – תרופות מקבוצה זו עוזרות לגוף להפריש יותר אינסולין מן הלבלב. בדרך כלל נוטלים אותן לפני הארוחה, לעתים החולה מקבל רק תרופה מקבוצה זו, לעתים בצרוף תרופה נוספת ולעתים בצרוף אינסולין. כל התרופות מקבוצה זו עלולות להוריד את הסוכר מדם מתחת לרמה הרצויה עד למצב של תת סוכר (היפוגליקמיה), תופעות של היפוגליקמיה כוללות עצבנות, תחושת טשטוש, הזעה מוגברת, חולשה ודפיקות לב חזקות. סבירות לאירוע כזה עולה אם לוקחים את התרופה יחד עם תרופות אחרות לסוכרת, או אם מדלגים על ארוחות ו/או נוטלים את התרופה ללא אוכל. תופעות הלוואי השכיחות של תרופות אלו הן בחילה וצרבת.

  • ביגואנידים (גלוקופאז’, מטפורמין) – הביגואנידים כיום הן התרופות השכיחות ביותר לחולי סוכרת סוג II. התרופות גורמות לכבד לשחרר את הסוכר מן המאגרים באופן איטי יותר (תהליך הנקרא גלוקונאוגנזה) ובכך מקלים על פעולת התאים לקליטת הסוכר באופן איטי יותר. נוטלים אותם מספר פעמים ביום, תמיד עם הארוחה. אפשר לתת תרופה זו כתרופה יחידה או בשלוב עם תרופה מהקבוצה הקודמת. תופעות הלוואי השכיחות ביותר של תרופה זו הן שלשולים, בחילות והקאות.

  • מעכבי אלפא גלוקוזידז (פרקוזה, גליצטה, אקרבוז) – מעכבי אלפא גלוקוזידז מאיטים את עיכול הפחמימות לאחר הארוחה. המשמעות היא שרמות הסוכר בדם לאחר הארוחה אינן עולות בצורה חדה. יש לקחת תרופה זאת בתחילת כל ארוחה. תרופה זאת לא מומלצת לחולים עם קטואצידוזיס (חמצת קטוטית סוכרתית), צירוזיס (שחמת כבד) או בעיות מעיים כרוניות (IBS/D). תופעות הלוואי השכיחות של תרופה זו הן שלשולים, גזים בדרכי העיכול וכאבי בטן.

  • מגליטינידים – תרופה זו עוזרת ללבלב לשחרר יותר אינסולין. ניתן ליטול את התרופה כתרופה יחידה או יחד עם מטפורמין. את התרופות מקבוצה זו נוטלים לפני הארוחות בדרך כלל שלוש פעמים ביום. יש לתת בזהירות מרובה לחולים עם בעיות כבד או כליה. תופעות הלוואי השכיחות ביותר שדווחו הן זיהומים, כאבי ראש, שלשולים והקאות.

הטיפול הטבעי:

כמו רוב המחלות הכרוניות, גם סוכרת נוטה להופיע דווקא בחלקים מסוימים של העולם, יותר מאשר בחלקים אחרים. עובדה זו מוכרת כבר עשרות שנים וההבדלים (הפערים בין המדינות) רק הולכים וגדלים. לדוגמא, מחקר שבדק מס’ מדינות מהמזרח אל מול מדינות מדרום אמריקה מצא שתפריט עשיר בפחמימות מלאות (כמו ביפן) הראה אחוז קטן מאוד (0.2%) של חולי סוכרת, לעומת תפריט עתיר בחלבון מן החי (ארגנטינה ואורוגוואי), שם נמצאו אחוזים גבוהים (8%) של חולי סוכרת. יש לציין שהמחקר נערך בערים הגדולות של המדינות, ולמעשה בכפרים ובפריפריות ההפרשים בוודאי יהיו גדולים עוד יותר. (לחץ למחקר)
מחקר נוסף שבדק את הרגלי התזונה של מהגרים יפאנים שהיגרו לארה”ב מצא ששיעור מחלת הסוכרת אצלם הוא פי 4 מאחיהם בני גילם היפאנים, ביפן. (לחץ למחקר)

על כן, חשוב להבין כי שינוי אורח החיים ואיתו גם התפריט התזונתי הוא הבסיס לטיפול מוצלח בסוכרת. סוכרת קשורה באופן ישיר לצריכת מזון מעובד, עתיר בפחמימות מזוקקות, עודף שומנים וחלבונים מן החי, במיוחד כאשר אוכל זה מגיע בצורה מתועשת ומהירה (ג’אנק פוד). בדיקות קליניות הניבו והוכיחו מעל כל צל של ספק שהטיפול הטבעי מוצלח, יעיל ובעל השפעת ריפוי טובה יותר ביחס לטיפול התרופתי המערבי.

דגשים כללים

ההנחיות הבאות הן כלליות (מומלץ להתאים לכל מטופל/ת את התפריט הנכון עבורו בהתייחס לגורמים השונים: מין, משקל, גובה, היסטוריה משפחתית, פעילות גופנית, תרופות, מחלות רקע נוספות וכו’) – מומלץ להיוועץ עם מטפל טבעי ומנוסה בתחום.

תזונה מזרחית – מסורתית

באופן כללי ישנן 2 דיאטות עיקריות ומומלץ לבדוק את ההתאמה עם מטפל מוסמך בלבד!
הדיאטה הראשונה הינה התזונה המזרחית – מסורתית, כאשר רוב התפריט מגיע מעולם הצומח. תזונה מזרחית – מסורתית הראתה מעל כל ספק יכולת להפוך את הקערה על פיה ולמגר את התקדמות הסוכרת. התפריט יכלול מזון מלא ועדיף לכמה שיותר קרוב לצורה שבה הוא גדל כגון: קטניות, דגנים מלאים, ירקות, פירות, גרעינים, זרעים, אגוזים, שמן זית ודגי ים.

דיאטה קטוגנית

הדיאטה הקטוגנית הינה שיטת תזונה וותיקה אשר עוברת תחייה מחודשת וצוברת תאוצה רבה בשנים האחרונות.
במקור שימשה הדיאטה לטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות בילדים, מכיוון שהיא הפחיתה את התדירות והעוצמה של ההתקפים.
כיום נוספו מחקרים חדשים בתחומים רבים והדיאטה הפכה להיות נפוצה מאוד, כאשר אנשים הבינו שהיא שימושית ויעילה לכל כך הרבה בעיות כגון רמות סוכר גבוהות, הפחתת תנגודת לאינסולין, ירידה במשקל ובעיות נוספות.

דיאטה קטוגנית עובדת על אספקת דלק לתאים מגופי קטו ולא מגלוקוז ובכך רמות הסוכר והאינסולין יורדות. התהליך זהה למה שראינו למעלה בקטואצידוזיס (חמצת קטוטית סוכרתית) אך כאשר עושים אותו באופן מבוקר עם מעקב וניטור מדדים הוא לא יזיק לנו.
המעבר להפקת אנרגיה משומנים במקום מפחמימות לוקח 2 עד 4 ימים (תלוי במסת הגוף האישית) ובתנאי שכמות הפחמימות בתפריט יהיה עד 5% ביום. תהליך הקטוזיס ימשך כל עוד לא חוזרים לאכול פחמימות בכמות גבוהה יותר.
כאן נקדים ונאמר שקל מאוד לחרוג מ 5% פחמימות ביום, לאדם בתפריט ממוצע 5% פחמימה = 20-50 גרם פחמימה ביום. לצורך הדוגמא בננה אחת מכילה 23 גרם פחמימה, תפו”ע אחד מכיל 14 גרם פחמימה.
התפריט הקטוגני אמור להכיל בממוצע 75% שומן, 20% חלבון, 5% פחמימה. תפריט שכזה מפחית את הרגשת הרעב לכן אין ספירת קלוריות בדיאטה. אם החלטתם לנסות את הדיאטה הקטוגנית מומלץ לבדוק את הרכב התפריט שלכם במחשבון מזון איכותי –cronometer.com לפחות בימים הראשונים עד שתבנו לכם את התפריט שעושה לכם טוב. אגב מחשבון המזון יסייע לנו גם לבדוק שאין לנו חוסרים של וויטמינים ומינרלים בתפריט. אם ישנם חוסרים אין צורך להפסיק את הדיאטה, אך כן מומלץ להשלימם עם תוספי תזונה בהתאמה.

מדד אינדקס גליקמי – GI

במחלת הסוכרת יש להקפיד במיוחד על מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך!
ניתן להיכנס לאתר של אוניברסיטת סידני לבדיקת אינדקס גליקמי של המזונות – Glycemicindex.com

מדד עומס גליקמי – GL

במחלת הסוכרת יש להקפיד במיוחד על העומס הגליקמי!
ניתן להיכנס לאתר של אוניברסיטת סידני לבדיקת העומס הגליקמי של המזונות – Glycemicindex.com

יתר כולסטרול והיפרליפידמיה

מלבד מחלת הסוכרת בדר”כ בהמשך הדרך המטופל יסבול גם מיתר כולסטרול והיפרליפידמיה ולכן יש לזכור שלמרות שבשר ועוף הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, הם עדיין פוגעים בכלי הדם, בתפקוד הלבבי והכלייתי (עודף חלבון מהחי מכביד על הכליות), ובכך מגדילים את הסיכון לסיבוכי המחלה. על כן מומלץ לצמצם את צריכת המזון מהחי על כל סוגיו כולל אורגני.

סיבים תזונתיים

סיבים תזונתיים (מסיסים ובלתי מסיסים חשובים כאחד) מסייעים בהורדה של האינדקס הגליקמי, תורמים לתחושת השובע, מסדירים את פעילות המעיים ועוזרים בהפחתת רמות הסוכר והכולסטרול בדם ע”י עיכוב ספיגת הפחמימות והשומנים מהמעיים אל זרם הדם. ע”מ שנוכל לספק לגופנו את כמות הסיביים הנחוצה לו אנו חייבים לעבור לתזונה מלאה וטבעית. ההמלצות האחרונות קובעות שצריך לצרוך ביום כמות של 35-50 גרם סיבים תזונתיים (נציין שצריכת הסיבים חסרה מאוד בתזונה המערבית המודרנית ועומדת כיום על כשליש מההמלצה).
מקורות טובים לסיבים תזונתיים: קטניות, דגנים מלאים, זרעים ואגוזים, ירקות ופירות על קליפתם (במיוחד פירות יער, תפוח עץ ירוק, אגסים, שזיפים). מחקר חשוב הראה כי תוספת של סיבים (כתוסף תזונה) לבדם ללא שום שינוי נוסף בתזונה הקטינה את כמות האינסולין לשליש מהמינון הנדרש! ולכן במידה והמטופל/ת מעלה התנגדות אפשר ורצוי להוסיף סיבים כתוסף תזונה. (ראה בהמשך המלצות תוספי תזונה).

חומצות שומן

מחקרים רבים מראים שהורדה בכמות השומן בתזונה מורידה בצורה משמעותית את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2. נמצא ששומן רווי (קיים בכל המזונות מעולם החי) ושומן טראנס (קיים בכל המזונות המתועשים – ג’אנק פוד) קשורים באופן ישיר להתפתחות המחלה. עוד נמצא שעודף שומן רווי, עודפי אומגה 6 וחוסר בחומצות שומן אומגה 3, נמצאו כמעודדות אי סבילות לאינסולין. החוקרים ממש מצביעים על הסיבה ויודעים להגיד שלשומן יש השפעה ישירה על הרכב הממברנה של התא. עודף שומנים רווים ומחסור בשומנים בריאים, פוגעים בנוזליות ובהרכב מעטפת הממברנה של התא, בכך מביא הדבר לפגיעה בתהליך הקשירה של האינסולין לקולטן שנמצא על קרום התא.
במחקר אחר נמצא ששומן טראנס מעודד פעילות זאת במיוחד, שומן טראנס פוגע גם ביכולת הגוף להשתמש בחומצות שומן חיוניות.
חומצות שומן חשובות לפעילות התקינה של שלל מערכות הגוף ועל כן ההמלצה היא לצרוך חומצות שומן חיוניות (עדיף ממקור צמחי או דגי ים). נמצא שצריכה ביחס הנכון של 1:1 של חומצות שומן חיוניות מול חומצות שומן רוויות מורידה באופן משמעותי את הסיכון לסוכרת ומשפרת את סיכוי ההחלמה. שיפור היחס בין חומצות השומן חשוב מאוד ולכן במידה והמטופל/ת מעלה התנגדות לשילובם בתפריט ולצמצום השומנים הרווים, אפשר ורצוי להוסיף חומצת שומן אומגה 3 כתוסף תזונה. (ראה בהמשך המלצות תוספי תזונה).

נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים)

נמצא במחקרים רבים שפלאק טרשתי מחומצן בדפנות העורקים מחמיר את המחלה בעיקר עקב פגיעה בדופן כלי הדם (רקמת האנדותל) ועלול להוביל להתפתחות דלקת מקומית. כאן נכנסים למשחק נוגדי החמצון – האנטי אוקסידנטים. הם מגנים מפני חמצון הרובד הטרשתי ובכך מפחיתים סיבוכים כגון הזדקנות מוקדמת והרס כלי הדם. חשוב להבין כי הרכב הפלאק הטרשתי (אשר מורכב מפסולת תאית, תאי דם מתים, פסולת מטבולית אקסוגנית ואנדוגנית, חלקיקי שומן LDL, פיברין, חלקיקי סידן ועוד) נוטה להתחמצן במהירות, חומרים אלו נקראים בשפה המקצועית חומרים בעלי תגובה חמצונית גבוהה (reactive oxigen species) וברגע שחומרים אלו מתחמצנים (במיוחד אצל אדם עם סוכרת סוג 2) הם יגרמו נזק ישיר לרקמת כלי הדם ולאלסטיות שלה, דבר אשר יחיש את סיבוכי המחלה שראינו קודם.
תוספת של נוגדי חמצון חשוב וקריטי לחולי סוכרת סוג 2 במיוחד לאלו שכבר סובלים מסיבוכי המחלה ולכן במידה והמטופל/ת מעלה התנגדות לשינויים בתפריט אפשר ורצוי להוסיף אותם כתוסף תזונה. (ראה בהמשך המלצות תוספי תזונה).

סטרס

ישנם מיקרים רבים שמחלת הסוכרת מגיע על רק של חוויה קשה (טראומה) למרות שהמטופל אוכל תפריט יחסית בריא שאיננו אמור לשקף מחלה מטבולית. טראומה, אפילו חד פעמית עלולה לשבש את הציר ההורמונלי ובהתאמה לכך התאים מתכווצים ורמות סוכר גבוהות בדם יופיעו. בכדי לפצות על כך הגוף משחרר עודפים של הורמוני הדחק מבלוטות האדרנל, אלו לאורך זמן יגרמו לחוסר איזון אנדוקריני עוד יותר אשר עלולות לגרום לבעיות נוספות וכך רמת הסטרס עולה עוד יותר. לימוד טכניקות הרפיה והתמודדות עם סטרס הינו חשוב, והוא חלק בלתי נפרד בטיפול במחלת הסוכרת. מומלץ להדריך את המטופל למצוא תחביב או שניים ולעסוק בהם באופן קבוע במהלך שיגרת היום. במידה ורמות הסטרס גבוהות במיוחד אצל המטופל ואין ביכולתו להורידם באופן עצמי מומלץ לשלב צמחי מרפא אשר מאזנים את רמות הורמוני הדחק כגון צמחים אדפטוגנים.

פעילות גופנית

ספורט הוכח מעבר לכל ספק כחיוני לטיפול בסוכרת סוג 1 וסוג 2. נמצא שפעילות גופנית מתונה משפרת את סבילות התאים לאינסולין על ידי הגדלת מספר הרצפטורים לאינסולין על ממברנת התא. תנועה עוזרת בהורדה במשקל, מגבירה את מסת שריר הגוף ובכך מגדילה כמות את המיטוכונדריות ובתוך כך את ניצול הגלוקוז על ידי תאי השריר (ככל שיש יותר רקמת שריר, כך קל יותר לשמור על רמות סוכר מאוזנות), משפרת תמונת שומנים בדם ובכך עוזרת לשמור על כלי דם תקינים, מפחיתה סטרס ועוד.
ההמלצה: פעילות אירובית, אנאירובית כאחד – יום יום לפחות כשעה.

צום לסירוגין

בשנים האחרונות יותר ויותר מחקרים, עבודות ותצפיות קליניות וניסיון מוכח מהקליניקה מצביע על כך כי צום לסירוגין מועיל לאיזון רמות הסוכר. שליטה בזמני אכילה מרגילה את מערכות הגוף לחשוב אחרת. צום לסירוגין יועיל עוד יותר לבעלי עודף משקל. הרעיון הוא לתת לגוף זמן מנוחה מהתעסקות עם עיכול המזון ולכן זמני האכילה המומלצים הם מינימום 12 שעות אכילה ו 12 שעות צום. מחקרים הראו שככול שנגדיל את משך הצום ל 16/8, 18/6, 20/4 נקבל הורדה במשקל ובערכי הסוכר עוד יותר.
טיפ נוסף וחשוב, לסיים לאכול לפחות 4 שעות לפני שנכנסים לישון כיוון שחילוף החומרים בלילה הופך להיות איטי יותר (עד פי 8 מאשר ביום) ואם אוכלים סמוך לשינה צוברים יותר משקל גוף.

תוספי תזונה

להלן 4 התוספים החשובים ביותר לחולי סוכרת סוג 2 (יש לשים לב שאין התנגשות עם תרופות שהמטופל צורך)

תוסף 1: כרום

עיקר עבודת הכרום בגופנו הוא השתתפותו במטבוליזם של גלוקוז. הכרום נקשר לרצפטורים בממברנת התא ומאפשר פתח למולקולת הגלוקוז להיכנס פנימה ללא אינסולין כלל. ישנה מציאות שחולה סכרת הנוטל כרום יוכל להפחית את כמות התרופות, ומנגד יכול להגיע עד למצב של תת סוכר בדם (ולכן חשוב להיוועץ עם איש מקצוע מוסמך). הכרום מתפנה מגופנו דרך הכליות די בקלות ולכן תרופות משתנות מפחיתות את ריכוזו בדם. בנוסף קליטתו מן המזון דלה מאוד ופוחתת עוד יותר עם הגיל ולכן אנשים מבוגרים יסבלו מרמות נמוכות שלו בדם, במיוחד חולי סוכרת ויתר לחץ דם גבוה. כרום מסייע גם בהפחתת הכמיהה לסוכר ולפחמימות מזוקקות. יעיל גם ברמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים – ע”י ניצול שריפת שומנים.
מקורות במזון: שמרי בירה, גריסים (שעורה), שיבולת שועל, מולסה, פטריות, אגוזים, ירקות שורש, ענבים, יין.
חשוב לדעת שבאופן כללי ירקות ופירות מכילים מעט מאוד כרום.
מינון מומלץ: 200-500 מק”ג ליום. חולה סוכרת עם רמות גבוהות במיוחד יכול ליטול עד 1000 מק”ג. יש ליטול בסמוך לארוחות.

תוסף 2: חומצת שומן אומגה 3

אומגה 3 מעודדות יצור חומרים הנקראים פרוסטגלנדינים (מסוג PG1+PG3) הנחשבים לנוגדי דלקת חשובים בגופנו ובתוך כך מעכבות את פעולת מתווכי הדלקת (מסוג PG2). בנוסף הן נדרשות לתפקוד התקין של הורמוני הגוף ואינסולין בכלל. הן מסייעות להילחם בהיפרכולסטרולמיה, מחזקות את מעטפת ממברנת התא, תומכות במערכת העצבים ומפחיתות סטרס.
מקורות מהצומח: אצות, זרעי פשתן, זרעי צ’יה, אגוזי מלך.
מקורות מהחי: דגים (בעיקר דגי בר), סלמון, מקרל, הליבוט, טונה והרינג.
מינון מומלץ: 2-3 גרם (EPA+DHA) ביום.

תוסף 3: חומצה אלפא ליפואית

חומצה אלפא ליפואית מיועדת לשלבים המתקדמים של המחלה כגון נוירופתיה היקפית ורטינופתיה סוכרתית. לחומצה זו יש השפעה על חילוף חומרים של סוכרים, על עידוד שיקום סיבי העצב, על שיפור זרימת הדם לעצבים הפריפריים והגברת רגישות התאים לאינסולין. חומצה אלפא ליפואית משמשת גם כנוגדת חמצון רבת עוצמה, היא חודרת דרך מחסום הדם מוח (B.B.B) ומונעת נזק של רדיקלים חופשיים בתאי המוח. יתרונה ע”פ נוגדי החמצון האחרים שהיא עובדת הן בפזה שומנית והן בפזה מיימית ועל כן יכולה לטפל ברדיקלים מחוץ לתא ובתוכו. היא יודעת למחזר פעילות של וויטמין C וויטמין E. חומצה אלפא ליפואית מיוצרת בגוף – בכבד בכמות מועטה וכמובן שיצורה הולך ופוחת עם הגיל. במחקרים נמצא שיפור משמעותי בהגלדת פצעים היקפיים, העלאת ריכוז נוגדי החמצון בדם ועצירת הירידה בראייה.
מקורות מומלצים במזון: ברוקולי, כרוב (ויתר המצליבים), ירקות שורש, אפונה, עגבנייה.
מינון מומלץ: 600-1200 מ”ג ביום.

תוסף 4: סיבים תזונתיים

כאמור מסייעים בהורדה של האינדקס הגליקמי, תורמים לתחושת השובע, מסדירים את פעילות המעיים ועוזרים בהפחתת רמות הסוכר והכולסטרול בדם ע”י עיכוב ספיגת הפחמימות והשומנים מהמעיים אל זרם הדם.
סיבי פסיליום, גואר גאם, סובין שיבולת שועל, פקטין טבעי, גלוקומאנן (משורש ה konjac) ועוד יעשו את העבודה מצוין.
מינון מומלץ: 5-15 גרם ביום. את הפסיליום שותים עם כוס מים גדולה. את סיבי הגואר גאם בדר”כ מפזרים באוכל, הם מתמוססים היטב. קיים גם בכמוסות, חשוב לשתות עם הרבה מים בזמן נטילת הסיבים.

צמחי מרפא

צמחי מרפא יכולים לסייע במחלת הסוכרת במנגנונים שונים עד כדי סילוק הטיפול התרופתי מהתמונה.

שתף/י עם חברים