ויטמין D
גופנו, כדי שיתפקד ויפעל כהלכה, זקוק, בין היתר, לוויטמינים ומינרלים מסוימים. אלה, משפיעים רבות על מערכותיו השונות של הגוף והם מגיעים בתצורות שונות. במצד אופטימלי, נקבל אותם מהסביבה שבה אנו נמצאים, מהקרקע, מהשמש וכמובן גם מהמזונות שאותם אנו צורכים, אך בעידן המודרני של היום רבים מאתנו יימצאו עם חסרים גבוהים בוויטמינים ומינרלים, ובייחוד אלה, החשובים.
ויטמין D ידוע כאחד מהחשובים ביותר לאדם, ובייחוד לילדים צעירים, לנשים בהיריון וגם לקשישים. בזכותו מתאפשרת ספיגה טובה של סידן, הנדרש לשם השמירה על רקמות העצם ועל פי מחקרים שבוצעו הוא אפילו עוזר להפחית את הסיכון לסוגים שונים של סרטן, מונע דיכאון וגם סכרת ויכול לעכב תופעות של אלצהיימר, למשל.
מה חשוב לדעת על הקשר בין ויטמין D לשמש?
שלא כמו וויטמינים אחרים, אותם ניתן למצוא במזון שלנו וגם בתוספי התזונה, ויטמין D יכול להיווצר בגופנו גם כאשר אנו נחשפים אל השמש. מסיבה זו מומלץ מאד להקפיד על חשיפה מבוקרת לשמש בכל יום כדי לספק לגוף את הוויטמין החשוב הזה באופן טבעי, ככל שניתן, ולשמור על רמותיו התקינות בגופנו. יחד עם זאת, לא תמיד החשיפה הזו מספקת ועשוי להתגלות מחסור של הוויטמין בגוף. במקרים כאלה שילוב של תוסף ויטמין די יכול לסייע ולשפר את ערכיו בדם.
למרות שישראל ידועה כמדינה שטופת שמש, ישנם לא מעט אנשים הסובלים מחסר בוויטמין די. הדבר קורה בייחוד בקרב אלה, המקפידים על לבוש ארוך, המכסה את גופם לאורך כל השנה וגם בקרב אנשים כהי עור, הזקוקים, בשל גוון עורם, לכמות גבוהה יותר מהוויטמינים, בהשוואה לאנשים בעלי גוון עור בהיר. קשה שלא להתייחס גם לנזקי השמש הידועים לנו, שהם לכשעצמם משפיעים על מידת חשיפתם של רבים אל השמש.
יחד עם זאת, גם העובדה שמרביתנו עובדים בחללים סגורים ולא בחוץ משפיעה על כך לא פחות. ובל נשכח את עניין התזונה. מזונות מעובדים, לצערנו, מחליפים בבתים רבים את המזונות הטבעיים, ואלה אינם מכילים כמות מספקת של וויטמינים ומינרלים. אז, שמשית ככל שתהיה, העובדה שאנו חיים בישראל, אין זה אומר שנזכה בהכרח לכמות טובה ומספיקה של ויטמין D, ולכן נדרש המעקב אחר כך ובמידת הצורך בחירה באפשרות של תוסף.
כיצד בא לידי ביטוי חוסר בוויטמין D?
כמו כל חוסר אחר, גם חוסר בוויטמין די בהחלט משפיע על הגוף, על המערכות שלו ועל תפקודו. כאשר ערכיו של הוויטמין בגוף נמוכים מאד, הדבר יכול לבוא לידי ביטוי הן בפן הגופני והן בפן הנפשי. מחסור בוויטמין די יכול לגרום לפגיעה בהתפתחותו של השלד ולמחלת הרככת. רמות נמוכות של ויטמין די יכולות לגרום גם לאוסטיאופורוזיס וכן לתופעות לא נעימות נוספות, ובייחוד כאשר מדובר במחסור חמור.
השמנת יתר התגלתה, למשל, בקרב לא מעט אנשים הסובלים מערכים נמוכים של ויטמין D וגם לחץ דם גבוה. תופעות נוספות הנובעות בשל מחסור בוויטמין זה יכולות גם להיות עייפות ותחושת דיכאון, בעיות בחניכיים ובשיניים, וסת בעוצמה גבוהה וגם פגיעה באיכות השמיעה (ובייחוד בקרב מבוגרים).
אצל נשים הריוניות הסובלות מערכים נמוכים מאד של ויטמין D, הדבר עשוי לבוא לידי ביטוי בהתפתחות לקויה של העובר ומכאן כאן התפתחות לקויה של התינוק וזו גם הסיבה מדוע מומלץ מאד לנשים בהריון להשלים חסרים ולתינוקות כדאי לתת, עד לגיל שנה, ויטמין D כתוסף תזונה.
מי עשוי לסבול ממחוסר בוויטמין די?
אנשים מבוגרים, כאמור, שייכים לאחת האוכלוסיות הבולטות שבהן נמצא מחסור בוויטמין די. הסיבה לכך קשורה בחשיפה פחותה לשמש בגילאים המבוגרים הללו וגם בירידה בייצורו של הוויטמין באופן טבעי (תופעות הקשורות בגיל).
אנשים שסובלים מבעיות בריאות שונות ועל כן נמצאים רוב שעות היום בבית או בבית החולים נוטים לסבול גם הם ממחוסר בוויטמין D ואנשים שנוטלים תרופות מסוימות, המגבירות את רגישותו של העור לשמש ועל כן נדרשים בכמה שפחות חשיפה נכללים גם הם בקבוצת הסובלים ממחסור בוויטמין זה.
אנשים המתמודדים עם מחלות כמו צליאק, ציסטיק פיברוזיס ומחלות כבד מסוג מסוים נוטים גם הם לסבול מחוסר בוויטמין D וגם אנשים שעברו ניתוחים לקיצור קיבה ואנשים הסובלים מהשמנת יתר. בעיות של אי ספיקת קליות גורמות גם הן לכך וגם דלדול בעצם.
מה עושים כשמגלים חסר בוויטמין?
יש כמה דרכים להשלים חסרים כאשר מגלים כי ערכיו של הוויטמין נמוכים בדם. הדרך הטובה ביותר, וגם הטבעית לנו, היא על ידי חשיפה אל השמש ולפחות פעמיים בשבוע, כחצי שעה בכל פעם. אם עושים זאת בכל יום, אז כעשר דקות. במקביל, תזונה נכונה ועשירה בכמויות גדולות באופן יחסי של ויטמין די יכולה גם היא לעזור.
את הוויטמין נמצא בעיקר במזונות כמו: דגים שמנים כמו סרדינים וטונה, מוצרי חלב למיניהם, כבד דגים, חלבון ביצה ואיברים פנימיים, כמו טחול ומעיים. עם זאת, כדי לספק לגוף את הכמות האופטימאלית של הוויטמין דרך המזון אנו צריכים לצרוך כמות מאד גבוהה ממנו, מה שלא תמיד אפשרי. ולכן, לאלה הסובלים מחסרים של ויטמין די כדאי מאד להשתמש בתוספי מזון, המהווים דרך השלמה טובה.
המינון המומלץ של הוויטמין נקבע בהתאם לגיל, למין וגם למצבו הבריאותי של האדם. באופן כללי לאנשים בוגרים עד גיל 50 הכמות המומלצת הממוצעת היא בסביבות 200 יחב”ל, למבוגרים בגילאים 50 עד 70 הכמות המומלצת היא כ-400 יחב”ל ולאנשים מעל לגיל 70 – 600 יחב”ל. גם לתינוקות מומלץ, עד גיל שנה, לצרוך ויטמין D בתצורת תוסף מזון בכמות של 400 יחב”ל.
*יחב”ל הינה ראשי תיבות ל”יחידה בינלאומית”, כאשר כל 1 יחב”ל שווה לכמות של 0.025 מיקרוגרם).
האם עודף של ויטמין די עלול להזיק?
חשוב ככל שיהיה, אם נצרוך ויטמין די בכמות גדולה מיד, נגרום לגופנו נזקים חמורים במיוחד. יחד עם זאת, מדובר בכמות אסטרונומית, שהסבירות שהאדם הממוצע בהחלט יתקשה להגיע אליה. ולכן, מצבים של עודף בוויטמין D הם נדירים מאד, אך כאשר קיים עודף, הדבר עשוי להוביל לעודפים של סידן, מה שגורם לבעיות שונות בדרכי השתן וגם לבעיות בלב.
ערכים גבוהים מאד של וויטמין די יכולים לגרום גם ללחץ דם מאד גבוה, שידוע כמסוכן במיוחד ובעיקר בגילאים המבוגרים. ולכן, חשוב מאד לצרוך את הכמות הנדרשת בהתאם לגיל ולהקפיד שלא לצרוך כמות הגבוהה מכך בהרבה.
חשוב לדעת
ויטמין די חשוב מאד לבריאותנו כאמור ואנו יכולים לקבל אותו מהשמש במידה ונחשף אליה בכמות הרצויה. אולם, לא תמיד זה אפשרי, ומכל מיני סיבות, ולכן, ובמקרים בהם מתגלה חסר בוויטמין, כדאי לשקול אפשרות של תוספי תזונה. בכל מקרה, מומלץ מאד להיוועץ ברופא המטפל כאשר מגלים חסרים כאלה וכדאי, לפני כן, לבצע בדיקת דם כדי לזהות את הערכים האמיתיים ולעיתים בדיקות נוספות כדי לבחון מדוע זה כך.
פנייה לחנות המציעה תוספי תזונה של חברות מוכרות וידועות היא הדרך הנכונה לעשות זאת והקפדה על אורח חיים נכון ובריא, במקביל, בהחלט יכולה לסייע בכך לא מעט.