כתיבה ועריכה: אמיר לוי - www.medicalherbs.co.il
נטורופת והרבליסט קליני
מנהל המרכז לרפואה טבעית
1-700-50-10-36
חומצות שומן חיוניות – אומגה 3, אומגה 6
מהן חומצות שומן חיוניות?
ישנן חומצות שומן רבות ומגוונות אך ניתן לחלקן ל 2 קבוצות עיקריות: “חומצות שומן רוויות” ו”חומצות שומן בלתי רוויות“.
“החיוניות” נקראות כך משום שגופנו איננו יודע לסנתז אותן לבדו והוא חייב לקבלן מן המזון.
“חומצת שומן רוויה” – רוויה באטומי מימן שקשורים לכל אטומי הפחמן. חומצות שומן אלו נוטות להיות מוצקות בטמפרטורת החדר כגון במאכלים מעולם החי וגם בשמנים צמחיים מוקשים כגון מרגרינה.
“חומצת שומן בלתי רוויה” – חומצה שאיננה רוויה באטומי מימן. חומצות אלו נוטות להיות במצב צבירה נוזלי בטמפרטורת החדר כגון שמן זית בכבישה קרה, שמן דגים, שמן פשתן ועוד.
חומצות השומן נבדלות זו מזו ע”י הקשרים הכימיים שלהן בשרשרת. אם אחד הקשרים של הפחמן התחבר לאטום הפחמן שלפניו, ייווצר קשר כפול בין שני אטומי פחמן, ושני אטומי המימן שהיו מחוברים לשני אטומי הפחמן לא יתקיימו ואז תוגדר חומצת השומן ע”פ אזור הקשר. לדוגמה אם בין הקשר השלישי לרביעי בין אטומי הפחמן יהיה כפול אז השרשרת מקבלת את השם אומגה 3. ואם הקשר השישי הוא הכפול אז חומצת השומן תקרא אומגה 6 וכן הלאה. דוגמאות נוספות לקשרים הפחמניים: ח. שומן אולאית נקראת אומגה 9. ח. שומן לאורית אומגה 12. ח. שומן פלמיטית נקראת אומגה 16. ח.שומן סטארית נקראת אומגה 18 וכ”ו. חשוב לדעת שחומצות השומן הרוויות מגיעות אלינו בעיקר מעולם החי בעוד שחומצות השומן הבלתי רוויות מגיעות בעיקר מעולם הצומח.
שתי חומצות השומן החיוניות שנסקור בלימוד זה הן אומגה 3 ואומגה 6. כיום עם התפתחות המדע אנו גם יודעים שעליהן להימצא בכמות וביחסים נכונים ביניהן (ראה טבלה בסוף).
תפקידים עיקריים אומגה 6 – חומצה לינולאית – Linoleic Acid.
שיפור תפקודי המח – מניעת מחלות דמנציה
הזנת מערכת העצבים – זיכרון וריכוז
תמיכה במערכת החיסון בלקיחה לאורך זמן
פעילות אנטי דלקתית רב מערכתית
איזון מערכת הורמונאלית בעיקר אצל נשים
טיפול ותמיכה במחלות עור כרוניות
פוריות גברים ונשים
שלב תוצר ביניים של פירוק אומגה 6 נותן לגופנו את חומצת השומן גמא-לינולאית אסיד (G.L.A) Gamma Linolenic Acid, אשר לה תכונות חשובות ביותר, העיקרית שבהן פעילות אנטי דלקתית. כיום אנו יודעים שמרבית המחלות הכרוניות (ממחלות מפרקים, מחלות עור כרוניות ועד סרטן) מתחילות בבסיסן בדלקת ברמה כלשהי בתא, וחומצת שומן זו מעודדת יצור חומרים הנקראים פרוסטגלנדינים (prostaglandin) מסוג PG1+PG3 הנחשבים לנוגדי דלקת ובתוך כך מעכבת את פעולת מתווכי הדלקת – PG2 (ראה טבלה בסוף).
מנגד עודפים בחומצת אומגה 6 תביא לתוצר פירוק נוסף – חומצה ארכידונית (Arachidonic acid), אשר מעודדת יצור פרוסטגלנדינים שליליים כדוגמת PG2. לשם כך נחוץ היחס הנכון עם האומגה 3 (ראה טבלה בסוף).
אומגה 6 מקורות עיקריים במזון:
כל השמנים הצמחיים כגון: שמן תירס, חמניות, סויה, קנולה, זרעי ענבים, נבט חיטה, נר הלילה, המפ (קנביס), שמן שומשום וכן בכל הזרעים והגרעינים, קטניות ודגן מלא. וכאמור נמצאת גם במזונות מעולם החי. *תוסף תזונה של G.A.L (המופק משמן נר הלילה או מבוראז’) המינון המומלץ 300-600 מ”ג ביום.
תפקידים עיקריים אומגה 3 – חומצה אלפא לינולנית – Alpha Linolenic Acid.
לטיפול בהיפרכולסטרולמיה + כבד שומני
נוגדת דיכאון – יעילה ותורמת להפחתת הסימפטומים בכל הדרגות
היפראקטיביות – בעיקר בילדים
בעיות קשב וריכוז – ילדים ומבוגרים
תמיכה במערכת החיסון – בלקיחה לאורך זמן
מפחיתה לחץ דם גבוה ומדללת מעט את הדם
מפחיתה תנגודת לאינסולין
פעילות אנטי דלקתית – מפרקים, עיכול, לב וכלי דם
איזון מערכת הורמונאלית – כולל לבעיות פוריות בגברים ובנשים
נוגדת סרטן – בעיקר למניעה כחלק מאורך חיים בריא והפחתת דלקת
טיפול ותמיכה במחלות עור – מחלות עור כרוניות
תמיכה קוגניטיבית – מפחיתה סיכון למחלות ניוון תאי כגון אלצהיימר
התפתחות תקינה של העובר – קריטי למערכת העצבים והמוח של העובר
בריאות העיניים – בעיקר מניעת ניוון ראיה
בגופנו היא הופכת לחומצות שומן הנקראות EPA / DHA.
חומצה איקוסאפנטאנואית — (Eicosapentaenoic acid) EPA
חומצה דוקוסאהקסאנואית — (Docosahexaenoic acid) DHA