You are currently viewing חומצות שומן חיוניות – אומגה 3, אומגה 6

חומצות שומן חיוניות – אומגה 3, אומגה 6

כתיבה ועריכה: אמיר לוי - www.medicalherbs.co.il

נטורופת והרבליסט קליני
מנהל המרכז לרפואה טבעית
1-700-50-10-36

חומצות שומן חיוניות – אומגה 3, אומגה 6

מהן חומצות שומן חיוניות?

ישנן חומצות שומן רבות ומגוונות אך ניתן לחלקן ל 2 קבוצות עיקריות: “חומצות שומן רוויות” ו”חומצות שומן בלתי רוויות“.
“החיוניות” נקראות כך משום שגופנו איננו יודע לסנתז אותן לבדו והוא חייב לקבלן מן המזון.

  • חומצת שומן רוויה” – רוויה באטומי מימן שקשורים לכל אטומי הפחמן. חומצות שומן אלו נוטות להיות מוצקות בטמפרטורת החדר כגון במאכלים מעולם החי וגם בשמנים צמחיים מוקשים כגון מרגרינה.

  • חומצת שומן בלתי רוויה” – חומצה שאיננה רוויה באטומי מימן. חומצות אלו נוטות להיות במצב צבירה נוזלי בטמפרטורת החדר כגון שמן זית בכבישה קרה, שמן דגים, שמן פשתן ועוד.

חומצות השומן נבדלות זו מזו ע”י הקשרים הכימיים שלהן בשרשרת. אם אחד הקשרים של הפחמן התחבר לאטום הפחמן שלפניו, ייווצר קשר כפול בין שני אטומי פחמן, ושני אטומי המימן שהיו מחוברים לשני אטומי הפחמן לא יתקיימו ואז תוגדר חומצת השומן ע”פ אזור הקשר. לדוגמה אם בין הקשר השלישי לרביעי בין אטומי הפחמן יהיה כפול אז השרשרת מקבלת את השם אומגה 3. ואם הקשר השישי הוא הכפול אז חומצת השומן תקרא אומגה 6 וכן הלאה. דוגמאות נוספות לקשרים הפחמניים: ח. שומן אולאית נקראת אומגה 9. ח. שומן לאורית אומגה 12. ח. שומן פלמיטית נקראת אומגה 16. ח.שומן סטארית נקראת אומגה 18 וכ”ו. חשוב לדעת שחומצות השומן הרוויות מגיעות אלינו בעיקר מעולם החי בעוד שחומצות השומן הבלתי רוויות מגיעות בעיקר מעולם הצומח.

שתי חומצות השומן החיוניות שנסקור בלימוד זה הן אומגה 3 ואומגה 6. כיום עם התפתחות המדע אנו גם יודעים שעליהן להימצא בכמות וביחסים נכונים ביניהן (ראה טבלה בסוף).

תפקידים עיקריים אומגה 6 – חומצה לינולאית – Linoleic Acid.

  • שיפור תפקודי המח – מניעת מחלות דמנציה

  • הזנת מערכת העצבים – זיכרון וריכוז

  • תמיכה במערכת החיסון בלקיחה לאורך זמן

  • פעילות אנטי דלקתית רב מערכתית

  • איזון מערכת הורמונאלית בעיקר אצל נשים

  • טיפול ותמיכה במחלות עור כרוניות

  • פוריות גברים ונשים

שלב תוצר ביניים של פירוק אומגה 6 נותן לגופנו את חומצת השומן גמא-לינולאית אסיד (G.L.A) Gamma Linolenic Acid, אשר לה תכונות חשובות ביותר, העיקרית שבהן פעילות אנטי דלקתית. כיום אנו יודעים שמרבית המחלות הכרוניות (ממחלות מפרקים, מחלות עור כרוניות ועד סרטן) מתחילות בבסיסן בדלקת ברמה כלשהי בתא, וחומצת שומן זו מעודדת יצור חומרים הנקראים פרוסטגלנדינים (prostaglandin) מסוג PG1+PG3 הנחשבים לנוגדי דלקת ובתוך כך מעכבת את פעולת מתווכי הדלקת – PG2 (ראה טבלה בסוף).
מנגד עודפים בחומצת אומגה 6 תביא לתוצר פירוק נוסף – חומצה ארכידונית (Arachidonic acid), אשר מעודדת יצור פרוסטגלנדינים שליליים כדוגמת PG2. לשם כך נחוץ היחס הנכון עם האומגה 3 (ראה טבלה בסוף).

 

אומגה 6 מקורות עיקריים במזון:

כל השמנים הצמחיים כגון: שמן תירס, חמניות, סויה, קנולה, זרעי ענבים, נבט חיטה, נר הלילה, המפ (קנביס), שמן שומשום וכן בכל הזרעים והגרעינים, קטניות ודגן מלא. וכאמור נמצאת גם במזונות מעולם החי. *תוסף תזונה של G.A.L (המופק משמן נר הלילה או מבוראז’) המינון המומלץ 300-600 מ”ג ביום.

 

תפקידים עיקריים אומגה 3 – חומצה אלפא לינולנית – Alpha Linolenic Acid.

  • לטיפול בהיפרכולסטרולמיה + כבד שומני

  • נוגדת דיכאון – יעילה ותורמת להפחתת הסימפטומים בכל הדרגות

  • היפראקטיביות – בעיקר בילדים

  • בעיות קשב וריכוז – ילדים ומבוגרים

  • תמיכה במערכת החיסון – בלקיחה לאורך זמן

  • מפחיתה לחץ דם גבוה ומדללת מעט את הדם

  • מפחיתה תנגודת לאינסולין

  • פעילות אנטי דלקתית – מפרקים, עיכול, לב וכלי דם

  • איזון מערכת הורמונאלית – כולל לבעיות פוריות בגברים ובנשים

  • נוגדת סרטן – בעיקר למניעה כחלק מאורך חיים בריא והפחתת דלקת

  • טיפול ותמיכה במחלות עור – מחלות עור כרוניות

  • תמיכה קוגניטיבית – מפחיתה סיכון למחלות ניוון תאי כגון אלצהיימר

  • התפתחות תקינה של העובר – קריטי למערכת העצבים והמוח של העובר

  • בריאות העיניים – בעיקר מניעת ניוון ראיה

 

בגופנו היא הופכת לחומצות שומן הנקראות EPA / DHA.

ולמעשה מרבית הפעילות הבריאותית מיוחסת ל 2 חומרי מוצא אלו.

חומצת ה A.L.A נמצאת הן במזון מן הצומח והן במזון מן החי, ההבדל הוא שממזון מהצומח גופנו צריך להפיק את ה EPA+DHA (הוא עושה זאת בכבד), ולכן גם טבעונים יכולים להפיק את חומצות השומן החשובות הללו. לעומת זאת מזון מן החי מגיע כבר מוכן עבורנו עם 2 חומצות השומן ובכך הספיגה היא אופטימאלית ובטוחה יותר. חישבו על אנשים שסובלים מתפקוד לקוי של הכבד או כבד שומני, אלכוהוליסטים, חולי צהבת, חולי שחמת וכו’, לא בטוח שאצלם הכבד יוכל להפיק את אותן החומצות בכמות מספקת ועל כן החשיבות לקבלן מוכנות וזמינות הינה גבוהה. חשוב לדעת כי בניגוד לאומגה 6, לא נמצאה רעילות או בעיה כלשהי בצריכה עודפת של אומגה 3 גם במינונים גבוהים במיוחד.

 

אומגה 3 מקורות עיקריים במזון:

מהצומח: אצות, זרעי פשתן, זרעי צ’יאה, אגוזי מלך, סויה.
מהחי: בעיקר דגי מים עמוקים (סלמון*, מקרל, הליבוט, טונה והרינג).

*הערה חשובה: 98% מדגי הסלמון שמגיעים לארץ ישראל הינם מגידול בריכות (Farmed salmon) בחופי האוקיינוס ולא דגי בר. מבדיקות שנערכו בשנים האחרונות מסתמן שהם מכילים כמויות גבוהות מאוד של רעלים ומתכות, ניזונים בתערובות מזון גרועות ביותר ולא מאצות ודגי ים טבעיים, מקבלים אסטקסנטין סינטטי לצביעת בשרם בצבע ורוד, מקבלים זרזי גדילה לשקול יותר במכירתם, מקבלים אנטיביוטיקה למניעת זיהומים בכלובים ולשמירת בשרם עד שמגיעים לצלחת ועוד. על כן המלצת המרכז לרפואה טבעית לצרוך רק סלמון אורגני עם חותמת של גוף מוכר או סלמון בר עם חותמת (Wild salmon).

היחס הנכון: שיעור הצריכה הממוצע של אומגה 3:6 (בעולם המערבי) עומד על יחס של 1:20 לטובת האומגה 6. ובכך למעשה נוצרים עודפים ונזקים מקבוצת ה 6 , ויותר נכון לומר חוסרים מקבוצת ה 3. קל מאוד לסבול מחוסר איזון בתזונת המערב כיוון שהאומגה 6 מצויה בשפע בכל השמנים הצמחים, באגוזים, שקדים גרעינים וזרעים וכן בכל המאכלים מעולם החי. חשוב לדעת שאותו אנזים בגופנו אחראי לפירוק אומגה 3 ואומגה 6, ובכך ח. השומן למעשה מתחרות בינן בגופנו. בשנים האחרונות מחקרים רבים הראו שיחס טוב הוא 1:4 (לטובת האומגה 6) ולאחרונה אף מדברים על יחס של 1:1. יחס זה הוא בר השגה (כמו בטייוואן, יפאן, אסקימוסים) פשוט אין לצרוך שמנים צמחיים כלל מלבד שמן זית (המכיל ברובו אומגה 9 ולא מתחרה עם האומגה 3). ומנגד להרבות באגוזי מלך, במוצרי סויה, זרעי פשתן, צ’יה, אצות ודגי מים עמוקים.
*חשוב לציין שמחקרים הראו שגופנו יכול להמיר את חומצת השומן ALA לחומצות השומן EPA עד 20% ו DHA עד 5% בלבד. לכן יש יתרון כאן דווקא לתוספי שמן הדגים, שכאמור הם נקלטים בצורה יעילה וזולה וגם מי שאינו חסיד דגים יכול לאזן את היחס בגופו בקלות.

 

מינונים באוכלוסיות השונות

מינון מומלץ לתחזוקה ע”פ RDA:

הערה: תוספי התזונה המכילים אומגה 3 מגיעים בשלל מינונים ועוצמות שונות (300 מ”ג, 600 מ”ג, 900 מ”ג וכו’) החשוב זה לבדוק מהו הריכוז של 2 החומרים הפעילים EPA+DHA סה”כ יחד ולא כמה שמן מכילה הכמוסה ולא את גודל הכמוסה.

ילדים:

עד גיל שנה: 0.5 גרם
1-3: 0.7 גרם
4-8: 0.9 גרם
9-13: 1.2 גרם

נשים:

14 ומעלה: 1.1 גרם
הריון והנקה: 1.4 גרם

גברים:

14 ומעלה 1.6 גרם

*יש לזכור שאומגה 3 מדללת מעט את הדם. מחקרים הראו שעד 3 גרם ליום אתם נמצאים בטווח הבטוח.

שתף/י עם חברים